Pysznie u Marty

niedziela, 4 listopada 2012

Pancake z syropem klonowym

Może najpierw kilka słów o samym syropie klonowym. Podobno ma mniej kalorii niż cukier czy miód, tak jest podane na etykiecie. Dla mnie osobiście smakował trochę jak karmel. Trudno go dostać w sklepach, dlatego zamówiłam sobie buteleczkę na Allegro.

Składniki na 1 pancake:


  • zamiast mleka (jak przy zwykłych naleśnikach) kilka łyżek jogurtu naturalnego,
  • odrobina wody mineralnej gazowanej (zamiast sody),
  • 1 jajko,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel oleju do smażenia.

Wykonanie:

Powyższe składniki (włącznie z olejem) wymieszać starannie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do zarumienienia z jednej i drugiej strony. Po zdjęciu z patelni polać jedną stronę syropem i złożyć pancake na pół, po czym polać jeszcze odrobinę z góry.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :-)