Pysznie u Marty

środa, 31 października 2012

Ciasto marchewkowe

To bardzo smaczne ciasto i przede wszystkim łatwe w wykonaniu. dlatego piekę je bardzo często.

Składniki:


  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2-4 marchewki
  • tabliczka czekolady na polewę lub gotowa polewa
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:


Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i dalej mieszać. Kolejno dodawać sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Startą marchewkę dodać do przygotowanego wcześniej ciasta i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temperaturze 160-180 st. C.
W celu wykonania polewy albo stopić tabliczkę czekolady w gorącej kąpieli, albo podgrzać gotową polewę do ciast. Rozsmarować równomiernie polewę na cieście i ewentualnie na jego bokach, ale to nie jest konieczne, jeśli polewy brakuje :)


Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi. Studzić minimum 2 godziny przed podaniem.

Smacznego!

wtorek, 16 października 2012

Pyszne babeczki z Manufaktury Cupcakes

Dziś zostałam hojnie obdarowana i weszłam w posiadanie czterech apetycznych babek z Manufaktury Cupcakes w Gliwicach. Wszystko to za sprawą zostania ich tysięczną fanką na fb (http://www.facebook.com/manufakturacupcakes?ref=ts&fref=ts).
Uważam, że Manufaktura to naprawdę klimatyczne miejsce, a te babeczki są po prostu genialne. Idealny smak i wygląd. Jestem zachwycona!!!
A babeczki, jakie dane mi było dziś skosztować (oczywiście nie spałaszowałam wszystkich czterech sama, pokroiłam je na ćwiartki i podzieliłam się z rodzinką, no poza tą jednym z marsem, bo ta musiała być cała moja:)):

  • z marsem
  • z jabłuszkiem (na górze znajdowały się moje ulubione cini minis)
  • kajmakowa
  • z białą czekoladą
Każda inna, każda pyszna...

Polecam odwiedziny w Manufakturze Cupcakes!!!



wtorek, 9 października 2012

Kisiel FRUGO


Ostatnimi czasy postanowiłam wypróbować kisiel, który swym smakiem odpowiada znanemu napojowi. Nie będę pisać, jak go zrobić, bo to wszystko jest na opakowaniu. Za to przedstawię swoją opinię, która jest pozytywna. Kisiel jest naprawdę smaczny, ma intensywny kolor, łatwo go wymieszać i przyjemnie pachnie. A dodam, że zazwyczaj nie przepadam za tego rodzaju kisielami "na szybko".

Polecam!!!