Pysznie u Marty

wtorek, 23 kwietnia 2013

Chlebek bananowy


Choć w nazwie jest chlebek, to tak naprawdę ciasto i to całkiem smaczne. A że dużo bananów w domu "zalegało", od razu pokusiłam się na upieczenie dwóch "bochenków" :)

Składniki na 1 blachę keksówkę:

  • 3-4 banany,
  • 60g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • kilka kropel olejku waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • szczypta soli.

Wykonanie:

Banany obrać i rozgnieść w misce. Masło roztopić i dodać do bananów. Następnie dodawać cukier, roztrzepane jajko, olejek, sodę mąkę i sól. Wszystko dobrze wymieszać i przelać do wyłożonej papierem keksówki. Piec przez godzinę w temperaturze 170 stopni.
Sugerowana propozycja podania - po przestygnięciu w asyście filiżanki zielonej herbatki.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Robiłam, jadłam - jest fantastyczny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja słyszałam o tym chlebku wiele dobrego, dlatego postanowiłam spróbować i wcale się nie zawiodłam. Jest pyszny, smakuje nawet na śniadanie do kawki :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania :-)