Pysznie u Marty

piątek, 11 października 2013

Domowa lemoniada cytrynowa

Tak coś mnie naszło wieczorową porą na przypomnienie smaków lata. W tym roku królowała u mnie mega pyszna lemoniada, mogłabym ją pić codziennie, nawet, gdy na zewnątrz nie jest już tak gorąco.

Składniki:


  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytrynki (z ok. 3 cytryn),
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
  • 1,5 szklanki zimnej wody (może być również gazowana).

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z cytryn. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cały cukier (tu tkwi cała istota, bo w zimnej wodzie nie roztopimy cukru:)). Do dzbanka przelewamy wodę z cukrem, sok z cytryn i dolewamy zimną wodę. Całość należy dobrze wymieszać.

Smacznego!



2 komentarze:

Zapraszam do komentowania :-)