Pysznie u Marty

poniedziałek, 22 lipca 2013

Cała Polska smaży naleśniki! - część 2

Teraz przyszła kolej na wytrawne naleśniki, które również mogą smakować obłędnie. Poniżej przepis na szpinakowe  z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki wody gazowanej lub przegotowanej, ale przestudzonej,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • 2 szczypty soli,
  • olej do smażenia,
  • świeży lub mrożony szpinak,
  • jogurt grecki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • żółty ser w kostce do zapieczenia,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,

Wykonanie:

Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól i odrobinę oleju wymieszać dobrze na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanym oleju. 
Szpinak poddusić w rondelku, dodać kilka łyżek jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku i wymieszać. dodać przyprawy.
W międzyczasie ugotować 2 jajka, ale jest to opcjonalne.
Ser żółty potrzeć na wiórki.
Naleśniki posmarować farszem szpinakowym, dodać jajka pokrojone drobno. Naleśniki złożyć w trójkąty i ułożyć na patelni. Posypać serem i zapiec. Podawać ciepłe i polane sosem czosnkowym (zmieszać jogurt grecki z majonezem, przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem).

Smacznego!

Cała Polska smaży naleśniki! - część 1

To dziś wypadał ten niesamowity dzień, kiedy, jak Polska długa i szeroka, wszyscy miłośnicy naleśników przyrządzali to pyszne danie. I ja dołączyłam do tej akcji, dlatego zapraszam na moje propozycje naleśnikowe.
Poniżej naleśnik zwykły/niezwykły z deserkiem waniliowym Alpro.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki wody gazowanej lub przegotowanej, ale przestudzonej,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • 1 deser waniliowy Alpro,
  • cukier puder i owoce do dekoracji.

Wykonanie:

Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól i odrobinę oleju wymieszać dobrze na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanym oleju. Naleśniki posmarować deserkiem waniliowym i składać na trójkąty. Można posypać cukrem pudrem w celu dekoracji i przyozdobić owocami sezonowymi.

Smacznego!



poniedziałek, 15 lipca 2013

Fondue czekoladowe

Nie wiem dlaczego, ale ostatnio same przepisy z czekoladą dodaję, może dlatego, że bardzo ją lubię, ale nie wnikajmy w to :-) Przejdźmy zatem do konkretów.

Składniki na czekoladę:


  • 25g masła,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki mleka.
Do tego jeszcze ulubione owoce :)


Wykonanie:

Masło roztopić, dodać kakao, cukier puder i wymieszać. Powoli dolewać mleko i mieszać. Jak już czekolada osiągnie właściwą konsystencję można zdjąć garnek z palnika i przelać jego zawartość to miseczki do fondue. Później już wiecie, co się robi, prawda?

Smacznego!


Czekolada, banan i żurawinka...

Jeśli ktoś ma ochotę na zdrowy i jednocześnie pyszny deser to polecam mu deser czekoladowy Alpro, a do tego ze 2 lub 3 inne składniki według własnego upodobania i powstaje całkiem ciekawe dzieło. Dziś polecam następującą wersję...

Składniki:


Wykonanie:


Banana pokroić na ćwiarteczki i ułożyć w naczyniu wokół ścianek, dodać warstwę deseru czekoladowego oraz warstwę otrąb, znowu warstwę deseru i na górę dużą warstwę otrąb.

Smacznego!!!


środa, 3 lipca 2013

Czekoladowa pokusa Alpro

Do wykonania tego pysznego napoju nie trzeba wielu składników ani wiele czasu, a ten smak... pycha :)

Składniki na 2 porcje:

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie zblendować, przelać do wysokich szklanek. Można udekorować dodatkowo listkiem mięty i podać ze słomką.











A tutaj inspiracja od Alpro z dodatkowym składnikiem - borówką:

Smacznego!