Pysznie u Marty

czwartek, 19 grudnia 2013

Pyszne grzane winko - Grzaniec


Składniki: 



  • kieliszek ulubionego wina czerwonego
  • cząstka pomarańczy
  • kilka goździków
  • łyżka miodu

Wykonanie: 

Wino podgrzać w rondelku, ale nie zagotować. W trakcie gotowania można dodać goździki lub zrobić to na koniec. Dodać łyżkę miodu i dokładnie wymieszać do jego rozpuszczenia. Przelać do kubeczka i dodać kawałek pomarańczy.

Smacznego!




Testowanie barszczu czerwonego ekspresowego Knorr

Jeśli w tym przedświątecznym czasie Wasz zasób czasu jest wyjątkowo ograniczony, polecam wszystkim skorzystanie z doskonałej alternatywy dla gotowania barszczu od podstaw. Barszcz czerwony Ekspresowy z Knorra idealnie wpisuje się w klimat świąteczny i pozwala na pewne modyfikacje smakowe, co jest o tyle przydane, gdy znudził się już Wam smak tradycyjnego barszczyku.
Przygotowanie barszczu jest dziecinnie proste, śmiem przypuszczać, że nawet nie znający się na gotowaniu mężczyzna dałby sobie z tym radę ;) 
Ja przygotowałam barszczyk zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli 2 łyżeczki barszczu na 180ml gorącej wody. Całość dokładnie wymieszać, nie gotować. 
Pierwsza wersja smakowa barszczu jest ostrzejsza. Taki efekt można uzyskać dodając kilka kropel soku z cytryny, szczyptę cukru i świeżo zmielony pieprz (producent poleca także estragon i tymianek dla wzbogacenia smaku).
 Wersja słodka powstała natomiast z miodem i cynamonem.
Osobiście uważam, iż lepsza jest wersja ostrzejsza. Słodki barszcz nie dawał mi odczucia ani zupy ani słodkiego napoju rozgrzewającego. Ale oczywiście jak kto woli, moi drodzy. Spróbujcie sami obu wersji i wybierzcie najlepszą dla siebie.

Smacznego!

Pierniczki świąteczne

Jako, że na moim blogu przepis na pierniczki już jest, a znajdziecie go tutaj, dlatego teraz tylko fotografia tegorocznych wypieków. Jak podoba się dekoracja??

Smacznego!

Zupa cebulowa z grzankami

Składniki:

Na zupę cebulową:

  • 1kg cebuli
  • masło
  • bulion warzywno-drobiowy
  • serek topiony
  • sól, pieprz do smaku
  • ser żółty w kostce

Grzanki:

  • chleb tostowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 główki czosnku
  • przyprawy do smaku.

Wykonanie:

Grzanki

Należy je przygotować wcześniej. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Połowę kostki masła rozetrzeć z połową główki czosnku (potartego wcześniej). Rozgrzać piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wrzucić pokrojony chleb nakrywając w miarę równomiernie masło z czosnkiem tak, aby w miarę, jak się będzie topić to wszystko, większość chleba ma być nasączona. Na spodzie naczynia i tak powinna zostać niewielka warstwa masła jak się to roztopi. Trzeba wtedy przewracać grzanki, żeby jak najwięcej z nich nasiąknęło, a jak będzie za mało masełka, to można śmiało dodawać. Wyjąć, jak się ładnie zarumienią i są chrupiące. Można dodać przypraw ale to już na etapie wkładania chleba do naczynia.

Zupa cebulowa

Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Podsmażamy ją na masełku do zarumienienia, następnie miksujemy na jednolitą gładką konsystencję. Dodajemy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy serek topiony i doprawiamy do smaku. Nakładamy grzanki, nalewamy zupy i przykrywamy całość plastrami sera. Zupę zapiekamy przez kilka minut w piekarniku lub mikrofalówce.


Smacznego!