Pysznie u Marty

środa, 31 października 2012

Ciasto marchewkowe

To bardzo smaczne ciasto i przede wszystkim łatwe w wykonaniu. dlatego piekę je bardzo często.

Składniki:


  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2-4 marchewki
  • tabliczka czekolady na polewę lub gotowa polewa
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:


Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i dalej mieszać. Kolejno dodawać sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Startą marchewkę dodać do przygotowanego wcześniej ciasta i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w temperaturze 160-180 st. C.
W celu wykonania polewy albo stopić tabliczkę czekolady w gorącej kąpieli, albo podgrzać gotową polewę do ciast. Rozsmarować równomiernie polewę na cieście i ewentualnie na jego bokach, ale to nie jest konieczne, jeśli polewy brakuje :)


Można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi. Studzić minimum 2 godziny przed podaniem.

Smacznego!

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania :-)