Pysznie u Marty

czwartek, 10 stycznia 2013

Tarta z cukinią i pomidorami

To pomysł na szybkie i efektowne, a do tego bardzo sycące danie.

Składniki:

na ciasto:


  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,

wypełnienie:



  • 2 pomidory,
  • cukinia (w moim przypadku była to ćwiartka dużej żółtej cukinii),
  • troszeczkę pietruszki zielonej - opcjonalnie,
  • 4 jajka,
  • przyprawy do smaku - np. zioła prowansalskie,
  • 2 plastry żółtego sera.

Wykonanie:


Składniki na ciasto zagnieść ze sobą, aż do uzyskania jednolitej masy. Wstawić do lodówki na 15 minut, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Po wyjęciu z lodówki ciasto równomiernie wyłożyć w formie do tarty, docisnąć do brzegów. Widelcem zrobić kilka nakłuć w cieście, obciążyć ciasto np. woreczkiem z grochem i podpiec przez 10 minut. Po 10 minutach wyjąć, zabrać obciążenie i na ciasto wyłożyć pokrojone pomidory, cukinię, posypać pietruszką. Jajka rozbełtać i dodać do nich przyprawy, następnie polać nimi całą tartę. Na wierzch wyłożyć drobnymi kawałkami sera i wstawić do piekarnika na 20 minut.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj, pyszne są tarty z warzywami :) A teraz przyszła mi do głowy taka z łososiem i szpinakiem :) Może z okazji środowych urodzin coś pokombinuję :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania :-)