Pysznie u Marty

wtorek, 19 lutego 2013

Marchewkowe muffins/ cupcakes z kremem cynamonowym

Zrobiłam je na Walentynki i okazały się przepyszne. A było to dopiero pierwsze starcie z muffinkami w moim piekarniku, bo to, że wcześniej je kochałam nie ulega wątpliwości. Zatem, z pewnością będę jeszcze eksperymentować z cupcakami. Jak zrobić ciasto? Parę postów wstecz jest przepis na marchewkowe - moje ulubione - ciasto. Bierzemy tylko połowę mniej każdego ze składników, czyli:

  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 marchewka.

Wykonanie:


Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Dobrze wymieszać. Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach i dodać do ciasta. Papierki do babeczek umieścić w otworach blachy do muffin i nakładać po 4 łyżki ciasta. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 - 25 minut obserwując, czy babeczki pieką się prawidłowo. Następnie wyjąć i ostudzić.

Krem cynamonowy

Składniki:


  • kostka masła,
  • 200g cukru pudru,
  • 4 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cynamonem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przełożyć do dekoratora i zrobić ładne ślimaczki na wierzchu babeczek :)

Całość można jeszcze ozdobić wg własnego uznania. Ja zrobiłam 3 rodzaje po 4 sztuki muffinek:
jedne są z Oreo, kolejne z Cini Minis, a pozostałe z Chocapic :)

Smacznego!!!


Gotowe babeczki można efektownie zapakować w celofan, zawiązać kokardką i podarować komuś nawet bez okazji, aby poprawić mu humor :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :-)