Pysznie u Marty

środa, 22 sierpnia 2012

Krokiety z kapustą i pieczarkami

To danie bardzo ucieszyło mojego mężczyznę <3. Czas przygotowania około godziny.

Składniki na 2 osoby (w sumie 5 krokietów):

  • 5 naleśników przygotowanych wcześniej (przepis na moje ulubione naleśniki podam innym razem)
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej do smażenia
  • 250g kapusty kiszonej
  • 8 pieczarek
  • wegeta
  • szklanka wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • można także przyrządzić barszczyk do tego, ja wybrałam barszcz ze śliwką z Knorra

Przygotowanie:


Obrać pieczarki i drobno je pokroić. Podgrzać olej na patelni i podsmażyć na niej pieczarki. Po kilku minutach dodać kapustę i całość zalać wodą wymieszaną z wegetą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie i dusić na patelni około 30 minut aż do wyparowania wody. Po zdjęciu patelni z ognia najlepiej jest wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, a następnie nakładać kapustę z pieczarkami porcjami na naleśniki. Naleśniki pozwijać i panierować. Krokiety umieścić na patelni i smażyć z obu stron.

Barszczyk ze śliwką

W zasadzie wystarczy zagotować wodę i rozpuścić w niej zawartość saszetki. Nie gotować. Na opakowaniu jest także przepis na nieco bardziej urozmaiconą wersję z miodem i goździkami.

Smacznego!!!





1 komentarz:

Zapraszam do komentowania :-)