Składniki na 2 osoby:
- 2 udka z kurczaka
- 1 opakowanie Pomysł na soczystego kurczaka słodko - kwaśnego
Przygotowanie:
Udka przemyć i włożyć do woreczka, który jest dołączony do Pomysłu na..., a następnie wsypać zawartość saszetki z przyprawami. Saszetka wystarcza na 8 udek, a ja przyrządzałam tylko 2, więc wsypałam 1/4 opakowania. Woreczek spiąć i delikatnie poobracać nim, żeby przyprawa równomiernie się rozłożyła na udkach, po czym umieścić go w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Aby smaczek był jeszcze lepszy zalecane jest, aby na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć woreczek, wówczas skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca.
Ja podałam udko z porcją ryżu i kalafiorkiem polanym roztopionym masełkiem z bułką tartą.
Witaj,
OdpowiedzUsuńprzepis jak przepis, ale jestem zwolennikiem nie używania półśrodków takich jak gotowy sos, bo to cała sztuka i radość, żeby go właśnie zrobić :).
Witaj Mati, oczywiście radość ze zrobionego przez siebie sosu jest ogromna i też bardzo lubię je tworzyć samodzielnie, ale również chętnie sprawdzam, co mają nam do zaoferowania różni producenci.
Usuń