Pysznie u Marty

środa, 19 września 2012

Soczysty kurczak słodko - kwaśny

Pyszne danie mięsne, które powinno smakować i dużym i małym.

Składniki na 2 osoby:


  • 2 udka z kurczaka
  • 1 opakowanie Pomysł na soczystego kurczaka słodko - kwaśnego

Przygotowanie:


Udka przemyć i włożyć do woreczka, który jest dołączony do Pomysłu na..., a następnie wsypać zawartość saszetki z przyprawami. Saszetka wystarcza na 8 udek, a ja przyrządzałam tylko 2, więc wsypałam 1/4 opakowania. Woreczek spiąć i delikatnie poobracać nim, żeby przyprawa równomiernie się rozłożyła na udkach, po czym umieścić go w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Aby smaczek był jeszcze lepszy zalecane jest, aby na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć woreczek, wówczas skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca.

Ja podałam udko z porcją ryżu i kalafiorkiem polanym roztopionym masełkiem z bułką tartą.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witaj,
    przepis jak przepis, ale jestem zwolennikiem nie używania półśrodków takich jak gotowy sos, bo to cała sztuka i radość, żeby go właśnie zrobić :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Mati, oczywiście radość ze zrobionego przez siebie sosu jest ogromna i też bardzo lubię je tworzyć samodzielnie, ale również chętnie sprawdzam, co mają nam do zaoferowania różni producenci.

      Usuń

Zapraszam do komentowania :-)