Pysznie u Marty

poniedziałek, 22 lipca 2013

Cała Polska smaży naleśniki! - część 2

Teraz przyszła kolej na wytrawne naleśniki, które również mogą smakować obłędnie. Poniżej przepis na szpinakowe  z sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/4 szklanki wody gazowanej lub przegotowanej, ale przestudzonej,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • 2 szczypty soli,
  • olej do smażenia,
  • świeży lub mrożony szpinak,
  • jogurt grecki,
  • kilka ząbków czosnku,
  • żółty ser w kostce do zapieczenia,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,

Wykonanie:

Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól i odrobinę oleju wymieszać dobrze na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanym oleju. 
Szpinak poddusić w rondelku, dodać kilka łyżek jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku i wymieszać. dodać przyprawy.
W międzyczasie ugotować 2 jajka, ale jest to opcjonalne.
Ser żółty potrzeć na wiórki.
Naleśniki posmarować farszem szpinakowym, dodać jajka pokrojone drobno. Naleśniki złożyć w trójkąty i ułożyć na patelni. Posypać serem i zapiec. Podawać ciepłe i polane sosem czosnkowym (zmieszać jogurt grecki z majonezem, przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam naleśniczki, u mnie dziś na słodko, z twarożkiem orzechowym(znalazłam w lidlu), mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je uwielbiam - i na słodko i w wersji wytrawnej :) pyszności, mogłabym je jeść codziennie :D

      Usuń

Zapraszam do komentowania :-)