Teraz przyszła kolej na wytrawne naleśniki, które również mogą smakować obłędnie. Poniżej przepis na szpinakowe z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/4 szklanki wody gazowanej lub przegotowanej, ale przestudzonej,
- 2/3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 2 szczypty soli,
- olej do smażenia,
- świeży lub mrożony szpinak,
- jogurt grecki,
- kilka ząbków czosnku,
- żółty ser w kostce do zapieczenia,
- 1 łyżka majonezu,
- sól, pieprz do smaku,
Wykonanie:
Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól i odrobinę oleju wymieszać dobrze na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Szpinak poddusić w rondelku, dodać kilka łyżek jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku i wymieszać. dodać przyprawy.
W międzyczasie ugotować 2 jajka, ale jest to opcjonalne.
Ser żółty potrzeć na wiórki.
Naleśniki posmarować farszem szpinakowym, dodać jajka pokrojone drobno. Naleśniki złożyć w trójkąty i ułożyć na patelni. Posypać serem i zapiec. Podawać ciepłe i polane sosem czosnkowym (zmieszać jogurt grecki z majonezem, przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem).
Uwielbiam naleśniczki, u mnie dziś na słodko, z twarożkiem orzechowym(znalazłam w lidlu), mniam:)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam - i na słodko i w wersji wytrawnej :) pyszności, mogłabym je jeść codziennie :D
Usuń