Pysznie u Marty

czwartek, 19 grudnia 2013

Zupa cebulowa z grzankami

Składniki:

Na zupę cebulową:

  • 1kg cebuli
  • masło
  • bulion warzywno-drobiowy
  • serek topiony
  • sól, pieprz do smaku
  • ser żółty w kostce

Grzanki:

  • chleb tostowy
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 główki czosnku
  • przyprawy do smaku.

Wykonanie:

Grzanki

Należy je przygotować wcześniej. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Połowę kostki masła rozetrzeć z połową główki czosnku (potartego wcześniej). Rozgrzać piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wrzucić pokrojony chleb nakrywając w miarę równomiernie masło z czosnkiem tak, aby w miarę, jak się będzie topić to wszystko, większość chleba ma być nasączona. Na spodzie naczynia i tak powinna zostać niewielka warstwa masła jak się to roztopi. Trzeba wtedy przewracać grzanki, żeby jak najwięcej z nich nasiąknęło, a jak będzie za mało masełka, to można śmiało dodawać. Wyjąć, jak się ładnie zarumienią i są chrupiące. Można dodać przypraw ale to już na etapie wkładania chleba do naczynia.

Zupa cebulowa

Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Podsmażamy ją na masełku do zarumienienia, następnie miksujemy na jednolitą gładką konsystencję. Dodajemy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy serek topiony i doprawiamy do smaku. Nakładamy grzanki, nalewamy zupy i przykrywamy całość plastrami sera. Zupę zapiekamy przez kilka minut w piekarniku lub mikrofalówce.


Smacznego!




2 komentarze:

Zapraszam do komentowania :-)