Składniki:
Na zupę cebulową:
- 1kg cebuli
- masło
- bulion warzywno-drobiowy
- serek topiony
- sól, pieprz do smaku
- ser żółty w kostce
Grzanki:
- chleb tostowy
- 1/2 kostki masła
- 1/2 główki czosnku
- przyprawy do smaku.
Wykonanie:
Grzanki
Należy je przygotować wcześniej. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Połowę kostki masła rozetrzeć z połową główki czosnku (potartego wcześniej). Rozgrzać piekarnik. Do naczynia żaroodpornego wrzucić pokrojony chleb nakrywając w miarę równomiernie masło z czosnkiem tak, aby w miarę, jak się będzie topić to wszystko, większość chleba ma być nasączona. Na spodzie naczynia i tak powinna zostać niewielka warstwa masła jak się to roztopi. Trzeba wtedy przewracać grzanki, żeby jak najwięcej z nich nasiąknęło, a jak będzie za mało masełka, to można śmiało dodawać. Wyjąć, jak się ładnie zarumienią i są chrupiące. Można dodać przypraw ale to już na etapie wkładania chleba do naczynia.
Zupa cebulowa
Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Podsmażamy ją na masełku do zarumienienia, następnie miksujemy na jednolitą gładką konsystencję. Dodajemy do bulionu. Gotujemy na małym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy serek topiony i doprawiamy do smaku. Nakładamy grzanki, nalewamy zupy i przykrywamy całość plastrami sera. Zupę zapiekamy przez kilka minut w piekarniku lub mikrofalówce.
pyszna zupa polecam
OdpowiedzUsuńPyszne grzanki, również polecam :)
Usuń