Składniki na 2 porcje:
- 150g makaronu farfalle Lubella
- szynka w ilości wg upodobań, ale minimum 3 plastry
- 1,5 szklanki napoju sojowego Alpro bez cukru
- 1 łyżka śmietany 12% tł.
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- szczypta soli
- pieprz ziołowy
- papryka ostra
- bazylia, oregano
- pietruszka do posypania
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Lekki sos przyrządzamy podobnie jak carbonarę, z tym że składniki stosujemy nieco lżejsze. Szynkę kroimy drobno i podsmażamy na suchej patelni. Po kilku minutach dolewamy do patelni napój Alpro. Następnie dodajemy śmietanę, ser i przyprawy. Gdy ser się stopi a sos zagęści, odstawiamy z ognia. Makaron odcedzamy i dodajemy do patelni dla połączenia się składników. Nakładamy na talerze i posypujemy pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :-)