Pysznie u Marty

piątek, 22 sierpnia 2014

Dietetyczne farfalle z szynką

Składniki na 2 porcje:


  • 150g makaronu farfalle Lubella
  • szynka w ilości wg upodobań, ale minimum 3 plastry
  • 1,5 szklanki napoju sojowego Alpro bez cukru
  • 1 łyżka śmietany 12% tł.
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • szczypta soli
  • pieprz ziołowy
  • papryka ostra
  • bazylia, oregano
  • pietruszka do posypania

Wykonanie: 

Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Lekki sos przyrządzamy podobnie jak carbonarę, z tym że składniki stosujemy nieco lżejsze. Szynkę kroimy drobno i podsmażamy na suchej patelni. Po kilku minutach dolewamy do patelni napój Alpro. Następnie dodajemy śmietanę, ser i przyprawy. Gdy ser się stopi a sos zagęści, odstawiamy z ognia. Makaron odcedzamy i dodajemy do patelni dla połączenia się składników. Nakładamy na talerze i posypujemy pietruszką.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :-)