Pysznie u Marty

niedziela, 10 marca 2013

Waniliowe naleśniki


A dokładniej waniliowe naleśniki na napoju ryżowym Alpro z otrębami owsianymi Sante. Pyszne, sycące, smakują o każdej porze dnia.

Składniki na naleśniki:


Powyższe składniki wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanym oleju. Do ciasta również warto dodać oleju, aby nie przywierały do patelni.

Pozostałe składniki:

Deserek Alpro nakładać na naleśniki i zwijać każdy w rulonik. Ruloniki ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem. Masło stopić, dodać do niego kakao i cukier. Otrzymaną czekoladą polewamy ruloniki.

Smacznego!!!

środa, 6 marca 2013

Pokaz kuchni molekularnej w SWSM

A zatem się dostałam i punkt dziesiąta pojawiłam się dziś we wskazanym miejscu, czyli sali kinowej szkoły SWSM. Zainteresowanie pokazem było naprawdę duże, gdyż sala wypełniła się po brzegi. Na początku prowadzący zwrócił uwagę na nasze śląskie produkty regionalne, wśród których wymienił między innymi:


  • chleb tatarczuch, czyli ciemny słodki chleb wypiekany z maki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży; jeden bochen może ważyć nawet 7 kilogramów; jest polecany szczególnie cierpiącym na choroby układu pokarmowego, ma działanie przyspieszające trawienie; sprzedaje się go na tradycyjnych jarmarkach, odpustach parafialnych, targach.
  • jabłka żniwówki, które mają specyficzny kwaskowo - słodki smak.
  • śląska kiszka, czyli kwaśne, zsiadłe mleko.
Po krótkiej przerwie przeszliśmy do sedna sprawy, czyli do kuchni molekularnej. Pojawiło się kilka faktów z historii, częstowano drinkami molekularnymi (zdjęcie obok), które były mixem soków - malinowego zagęszczonego i pomarańczowego - z dodatkiem suchego lodu, pyszności :)
Ochotnik mógł także wykonać kawior o smaku blue curacao, a to nie koniec atrakcji, jakie czekały na uczestników.
Prowadzący mówił ciekawie, był zabawny i rozdawał wiele upominków. Moja ocena pokazu jest jak najbardziej pozytywna. Dziękuję SWSM za zaproszenie.

wtorek, 19 lutego 2013

Marchewkowe muffins/ cupcakes z kremem cynamonowym

Zrobiłam je na Walentynki i okazały się przepyszne. A było to dopiero pierwsze starcie z muffinkami w moim piekarniku, bo to, że wcześniej je kochałam nie ulega wątpliwości. Zatem, z pewnością będę jeszcze eksperymentować z cupcakami. Jak zrobić ciasto? Parę postów wstecz jest przepis na marchewkowe - moje ulubione - ciasto. Bierzemy tylko połowę mniej każdego ze składników, czyli:

  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 marchewka.

Wykonanie:


Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Dobrze wymieszać. Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach i dodać do ciasta. Papierki do babeczek umieścić w otworach blachy do muffin i nakładać po 4 łyżki ciasta. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 - 25 minut obserwując, czy babeczki pieką się prawidłowo. Następnie wyjąć i ostudzić.

Krem cynamonowy

Składniki:


  • kostka masła,
  • 200g cukru pudru,
  • 4 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cynamonem aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przełożyć do dekoratora i zrobić ładne ślimaczki na wierzchu babeczek :)

Całość można jeszcze ozdobić wg własnego uznania. Ja zrobiłam 3 rodzaje po 4 sztuki muffinek:
jedne są z Oreo, kolejne z Cini Minis, a pozostałe z Chocapic :)

Smacznego!!!


Gotowe babeczki można efektownie zapakować w celofan, zawiązać kokardką i podarować komuś nawet bez okazji, aby poprawić mu humor :-)

wtorek, 12 lutego 2013

Pokaz kuchni molekularnej w SWSM

Już w dniach 4-6 marca 2013r. odbędą się pokazy kuchni molekularnej, na które zaprasza Śląska Wyższa Szkoła Medyczna z Katowic.
Jeśli ktoś jest zainteresowany, podaję linka do strony z zapisami: http://www.swsm.pl/pokaz-kuchni-molekularnej-w-swsm.html
Jeśli uda mi się dostać na to wydarzenie, na pewno napisze kilka słów na temat samych warsztatów:)

niedziela, 3 lutego 2013

Ananas w kokosowym cieście, czyli placuszkowa pina colada :)

Tak w ten niedzielny wieczór natchnęło mnie, żeby zrobić takie placuszki, a raczej ananasowe krążki. Przepis bardzo prosty i szybki.

Składniki:


  • puszka ananasa w plastrach (nie w kawałkach!),
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • 3/4 paczki wiórków kokosowych,
  • 1/4 szklanki wody gazowanej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:


Plastry ananasa wyjąć z puszki i odsączyć. Mąkę, jajka, wiórka, wodę, mleko oraz sól wymieszać na jednolita masę. Plastry ananasa obtaczać w cieście i smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać, gdy są jeszcze ciepłe i chrupiące.

Smacznego!!!