Może najpierw kilka słów o samym syropie klonowym. Podobno ma mniej kalorii niż cukier czy miód, tak jest podane na etykiecie. Dla mnie osobiście smakował trochę jak karmel. Trudno go dostać w sklepach, dlatego zamówiłam sobie buteleczkę na Allegro.
Składniki na 1 pancake:
- zamiast mleka (jak przy zwykłych naleśnikach) kilka łyżek jogurtu naturalnego,
- odrobina wody mineralnej gazowanej (zamiast sody),
- 1 jajko,
- kilka łyżek mąki pszennej,
- szczypta soli,
- kilka kropel oleju do smażenia.
Wykonanie:
Powyższe składniki (włącznie z olejem) wymieszać starannie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na rozgrzany na patelni olej. Smażyć do zarumienienia z jednej i drugiej strony. Po zdjęciu z patelni polać jedną stronę syropem i złożyć pancake na pół, po czym polać jeszcze odrobinę z góry.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :-)