
Rosół ugotować może tak naprawdę każdy, ale jednym wyjdzie to lepiej, innym troszkę gorzej. Nie zamierzam w tym miejscu oceniać, ani chwalić się, że dobrze gotuję rosół, ale podam przepis, którego zaczerpnęłam od mamy.
Składniki:
- 3/4 garnka wody (także im większy garnek, tym więcej zupy :)),
- 1 lub 2 porcje rosołowe, udko z kurczaka, skrzydełka itp.,
- warzywa (marchewka, seler, pietruszka korzeń i natka),
- 1/2 cebuli,
- 1 łyżka wegety,
- 1-2 kostki rosołowej,
- szczypta soli i pieprzu,
- kilka kropel magi.
Przygotowanie:

Garnek z wodą postawić na palniku i w między czasie dodawać kolejne składniki, czyli opłukane porcje rosołowe, pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę korzeń i drobno pokrojoną natkę. Cebulę na kilka minut położyć na palniku, żeby się przydymiła i także dodać do wywaru. Wsypać wegetę, dodać kostkę rosołową, magi oraz sól i pieprz. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę. Podawać z makaronem.
Smacznego!!!
Rosół, pomidorowa,kultowe zupy:)nigdy się nie znudzą:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA pomidorową to uwielbiam z ryżem :)
Usuń