Pierwszym daniem, jakie umieszczam tutaj, jest dość banalna, ale jakże smaczna zapiekanka makaronowa. Wystarczy niespełna godzinka, by wyczarować smaczne i sycące danie.
Składniki na 2-4 osoby:
- 0,5 opakowania makaronu świderki lub rurki
- 0,5kg szpinaku mrożonego
- 1 mały jogurt naturalny (gęsty, np. Bakoma)
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty soli
- 2 plastry żółtego sera
- łyżka masła
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu. Szpinak także ugotować z dodatkiem jogurtu naturalnego i czosnku. Zieloną masę posolić do smaku. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć makaron i masę szpinakową. Na wierzch położyć ser, może być pokrojony w paski. Całość przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 st. Celsjusza) na 25-30 minut. Gotowe danie na talerzu można jeszcze polać ketchupem pikantnym, wówczas danie zyskuje pewnej wyrazistości.
Smacznego!!!
Kurcze brzmi strasznie apetycznie i prosto, musze przy okazji wypróbowac ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że skorzystasz z przepisu oraz że smak potrawy Cię nie zawiedzie. Daj znać, jak wrażenia :)))
Usuń