Pysznie u Marty

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Zapiekanka ze szpinakiem

Pierwszym daniem, jakie umieszczam tutaj, jest dość banalna, ale jakże smaczna zapiekanka makaronowa. Wystarczy niespełna godzinka, by wyczarować smaczne i sycące danie.

Składniki na 2-4 osoby:


  • 0,5 opakowania makaronu świderki lub rurki
  • 0,5kg szpinaku mrożonego
  • 1 mały jogurt naturalny (gęsty, np. Bakoma)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 2 plastry żółtego sera
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu. Szpinak także ugotować z dodatkiem jogurtu naturalnego i czosnku. Zieloną masę posolić do smaku. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć makaron i masę szpinakową. Na wierzch położyć ser, może być pokrojony w paski. Całość przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 st. Celsjusza)  na 25-30 minut. Gotowe danie na talerzu można jeszcze polać ketchupem pikantnym, wówczas danie zyskuje pewnej wyrazistości.





Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Kurcze brzmi strasznie apetycznie i prosto, musze przy okazji wypróbowac ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że skorzystasz z przepisu oraz że smak potrawy Cię nie zawiedzie. Daj znać, jak wrażenia :)))

      Usuń

Zapraszam do komentowania :-)