Danie zrobione przeze mnie wczoraj na szybką kolację, bo ja miałam ochotę na makaron, a mój mężczyzna bardzo lubi ten sos na bazie boczku :)
Składniki:
- makaron spaghetti (ilość zależy od apetytu, a ja zawsze biorę tak "na oko" pełną garść);
- szczypta soli;
- pół kubeczka śmietany 12% lub 18%;
- 100 g boczku wędzonego;
- odrobina oleju i oliwy z oliwek;
- plaster sera żółtego;
- zioła prowansalskie (tu polecam te z Kotanyi, które właśnie testuję).
Przygotowanie:

W czasie, gdy makaron się gotuje można przystąpić do przygotowywania sosu. Na patelni podgrzać odrobinę oleju zmieszanego z oliwą z oliwek (to taki mój wymysł, ale jak ktoś nie lubi oliwy to można równie dobrze bez niej się obejść). Podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek, później dodać śmietany i pokrojony plaster sera. Na koniec dodać przyprawy do smaku, w moim przypadku są to zioła prowansalskie z Kotanyi - cudowny mix wszystkich ważnych dla mnie przypraw, wyjątkowo aromatyczny i łatwy w użyciu, bo umieszczony w wygodnym młynku:)
Sos nałożyć na makaron i serwować od razu.
Najpyszniejszy makaron na świecie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój fanpage na FB: http://www.facebook.com/szybkie.gotowanie.blog
Zgadza się, ten makaron jest genialny :) Chętnie odwiedzę Twój fanpage i jednocześnie zapraszam na swój.
Usuń