Składniki:
- szklanka ryżu do risotto,
- 2 kostki rosołowe,
- woda - zalecam filtrowaną :-)
- ulubione warzywa, ja użyłam: kukurydzy, groszku, papryki, selera, pietruszki,
- kilka sztuk pieczarek,
- szynka wg upodobania,
- przyprawy,
- cebula i czosnek,
- kilka kropel oliwy.
Wykonanie:
Czosnek i cebulkę posiekałam drobno i zeszkliłam w garnku. Dodałam ryż i nieco go podprażyłam. W międzyczasie kostki rosołowe rozpuściłam we wrzącej wodzie. Bulion dodawałam do ryżu po chochelce, a nie całość od razu. Warzywa odsączyłam, lub umyłam i pokroiłam i stopniowo dodawałam do ryżu. Pieczarki obrałam, pokroiłam i także dodałam do garnka. Całość przyprawiłam do smaku odrobiną soli, pieprzem w trzech gatunkach - czarnym, ziołowym i cytrynowym i ziołami prowansalskimi. Dodałam nieco oliwy i pokrojoną szynkę. Całość zamieszałam. Gotowałam około 30 min, co jakiś czas mieszając i pamiętając o dolewaniu bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :-)