Pysznie u Marty

wtorek, 22 stycznia 2013

Sałatka z rukolą, tuńczykiem i grzankami

Pyszna i sycąca sałatka. Mogłabym takie jeść codziennie :)

Składniki:


  • pół opakowania rukoli,
  • połówka marchewki,
  • puszka tuńczyka,
  • 2 - 3 kromki do zrobienia grzanek,
  • pół małego kubeczka jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta ziół prowansalskich.

Przygotowanie:


Rukolę umyć, osuszyć i wrzucić do miski. Marchewkę zetrzeć na największych oczkach i dodać do rukoli. Tuńczyka  odsączyć i dodać do miski. Kromki chleba pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. W międzyczasie wymieszać sos czosnkowy: jogurt połączyć z majonezem, dodać drobno pokrojony czosnek i zioła prowansalskie. Do miski z sałatką dodać grzanki i całość polać sosem czosnkowym. Ostrożnie wymieszać i podawać.
Jeśli chcemy sałatkę podać gościom np. podczas imprezy, pamiętajmy o tym, by za wcześnie nie dodawać grzanek, bo namokną i stracą swoją chrupkość.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :-)