Składniki:
- pół opakowania rukoli,
- połówka marchewki,
- puszka tuńczyka,
- 2 - 3 kromki do zrobienia grzanek,
- pół małego kubeczka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
Rukolę umyć, osuszyć i wrzucić do miski. Marchewkę zetrzeć na największych oczkach i dodać do rukoli. Tuńczyka odsączyć i dodać do miski. Kromki chleba pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. W międzyczasie wymieszać sos czosnkowy: jogurt połączyć z majonezem, dodać drobno pokrojony czosnek i zioła prowansalskie. Do miski z sałatką dodać grzanki i całość polać sosem czosnkowym. Ostrożnie wymieszać i podawać.
Jeśli chcemy sałatkę podać gościom np. podczas imprezy, pamiętajmy o tym, by za wcześnie nie dodawać grzanek, bo namokną i stracą swoją chrupkość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania :-)