Składniki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
wypełnienie:
- 2 pomidory,
- cukinia (w moim przypadku była to ćwiartka dużej żółtej cukinii),
- troszeczkę pietruszki zielonej - opcjonalnie,
- 4 jajka,
- przyprawy do smaku - np. zioła prowansalskie,
- 2 plastry żółtego sera.
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść ze sobą, aż do uzyskania jednolitej masy. Wstawić do lodówki na 15 minut, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Po wyjęciu z lodówki ciasto równomiernie wyłożyć w formie do tarty, docisnąć do brzegów. Widelcem zrobić kilka nakłuć w cieście, obciążyć ciasto np. woreczkiem z grochem i podpiec przez 10 minut. Po 10 minutach wyjąć, zabrać obciążenie i na ciasto wyłożyć pokrojone pomidory, cukinię, posypać pietruszką. Jajka rozbełtać i dodać do nich przyprawy, następnie polać nimi całą tartę. Na wierzch wyłożyć drobnymi kawałkami sera i wstawić do piekarnika na 20 minut.
bardzo lubię takie tarty!
OdpowiedzUsuńOj, pyszne są tarty z warzywami :) A teraz przyszła mi do głowy taka z łososiem i szpinakiem :) Może z okazji środowych urodzin coś pokombinuję :)
Usuń