Choć w nazwie jest chlebek, to tak naprawdę ciasto i to całkiem smaczne. A że dużo bananów w domu "zalegało", od razu pokusiłam się na upieczenie dwóch "bochenków" :)
Składniki na 1 blachę keksówkę:
- 3-4 banany,
- 60g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- kilka kropel olejku waniliowego,
- 1 łyżeczka sody,
- 1,5 szklanki mąki,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Banany obrać i rozgnieść w misce. Masło roztopić i dodać do bananów. Następnie dodawać cukier, roztrzepane jajko, olejek, sodę mąkę i sól. Wszystko dobrze wymieszać i przelać do wyłożonej papierem keksówki. Piec przez godzinę w temperaturze 170 stopni.
Robiłam, jadłam - jest fantastyczny! :)
OdpowiedzUsuńJa słyszałam o tym chlebku wiele dobrego, dlatego postanowiłam spróbować i wcale się nie zawiodłam. Jest pyszny, smakuje nawet na śniadanie do kawki :)
Usuń