Pysznie u Marty

piątek, 24 kwietnia 2015

Mini kopce kreta - pyszne mini babeczki

Powiem szczerze i nieskromnie, że to najlepsiejsze babeczki, jakie do tej pory upiekłam. Wam też przypadną do gustu, tak sądzę.

Składniki: 


  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki puszystej Lubella,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kakao ciemnego,
  • 1 szklanka oleju,
  • papilotki,
  • kubek śmietany 30 lub 36% tł.,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • fix do śmietany,
  • kilka kostek czekolady startych na tarce,
  • 2 banany.

Wykonanie: 

Standardowo, jak przy wielu innych ciastach na tym blogu ucieramy jajka z cukrem, dodajemy mąkę, proszek, sodę i kakao. Mieszamy. Następnie dodajemy olej i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 40 minut. Gotowe babeczki wyjmujemy z pieca i studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i łyżeczką fixu. Do ubitej śmietany dodajemy startą czekoladę i mieszamy, aby rozprowadzić czekoladę w całej objętości bitej śmietany.
Banany kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.
W przestudzonych babeczkach drążymy otwory a wyskubane ciasto odkładamy na bok, bo jeszcze nam się przyda. Możemy je jeszcze nieco rozdrobnić.
Do otworków wkładamy kosteczki bananów, nakładamy krem śmietanowo - czekoladowy i obsypujemy resztkami wydrążonego ciasta. 
Tak przygotowane babeczki warto jeszcze wstawić do lodówki na 2 godziny. Będą wyborne.

Smacznego!



2 komentarze:

Zapraszam do komentowania :-)