Pysznie u Marty

niedziela, 19 kwietnia 2015

Naleśniki czekoladowe/ kakaowe

Chyba nie ma lepszego połączenia, jak: czekolada + truskawki + bita śmietana, no chyba że jeszcze kieliszek szampana, ale nie tym razem :-) Tym razem zapraszam Was na czekoladowe naleśniki wykonane przy użyciu genialnego miksera, o którym mieliście już okazję czytać w poprzednim poście.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (im wyższy typ, tym lepiej, naleśniki będą wówczas pełnoziarniste, a dla otrzymania puszystych naleśników polecam mąkę Lubella)
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki kakao.

Składniki na bitą śmietanę:

  • kubeczek śmietany (250ml) 30% lub 36% tł.,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • kilka kropli soku z cytryny.

Wykonanie:

Składniki  na ciasto naleśnikowe zmiksowałam swoim super mikserem ręcznym Aura od Russell Hobbs. Gotowe ciasto porcjami wylewam na rozgrzaną patelnię i smażę równomiernie z obu stron. Od niedawna jestem w posiadaniu patelni do naleśników i powiem Wam, że genialna sprawa - naleśniki smażą się łatwiej i szybciej. Naleśniki proponuję odłożyć na bok do przestygnięcia, ponieważ na gorących bita śmietana lubi się rozpływać.Składniki na bitą śmietanę także miksujemy. Ręczny mikser sprawdza się przy tym rewelacyjnie, śmietana wychodzi pięknie ubita. Na przestudzone naleśniki nakładamy porcję bitej śmietany i owoce.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania :-)